Investors sämsta år

Börsraset under 2002 har inte oväntat satt djupa i Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Värdet på bolagets tillgångar rasade. Det blev ett av de sämsta åren i Investors historia. Men allt var inte mörkt, säger vd:n Marcus Walenberg.
– Året har inneburit ömsom vin, ömsom vatten, säger Marcus Wallenberg, vd i Investor.Vi har sett ett av de största börsfallen under de senaste hundra åren, och därtill kommer en stor osäkerhet om den ekonomiska utvbecklingen. Omvänt då, vad har varit den enskilt bästa händelsen för Investor? – Det var ens styrkefaktor för oss att Ericsson tog in och genomförde nyemissionen under året. Det visar att det finns stöd för bolaget.Jag tycker också att Astra Zeneca fortsätter att gå bra och man får ta det goda med det onda. Ökat grepp om ABB Efter att Investor dragits ner i smutsen av avslöjandena om Percy Barneviks pensuionsskandal i ABB, så har Investor ökat greppet i just det bolaget. - Det är ett bolag vi tror på, men vi ser att det är en lång väg tillbaka,säger Marcus Wallenberg. Är det viktigt för Investor att ha ett starkt grepp om ABB? -För oss är det viktigt att vara engagerade ägare i de företag där vi är engagerade. Det är inte speciellt för ABB utan det viktiga är nu att det ska bli en god utveckling i ABB, säger Marcus Wallenberg.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".