Krav på straffskärpning för dödsmisshandel

Åklagaren yrkar på en kraftig skärpning av straffet för mannen som dömts för att ha misshandlat sin treårige styvson till döds. Domen i tingsrätten blev 3,5 års fängelse, något som vållat stor upprördhet.
På fredagen avslutades rättegången i Svea hovrätt mot den man som står åtalad för att ha misshandlat sin 3-årige styvson till döds. Vill dubbla straffet Chefsåklagare Bjarne Rosén krävde i sin slutplädering att hovrätten kraftigt skärper straffet för styvpappan, från 3,5 års fängelse, vilket blev straffet i tingsrätten, till sju eller åtta år. Något som han motiverar så här: – Det är alltså våldets allvar – de fantastiska skador som uppstått här. Inte bara beträffande livsfaran i en enskild skada utan omfattningen av skadorna. Pojken är ju helt söndertrasad invärtes, med revbensfrakturer, frakturer på bäcken, skador på lungor, tarmar... Prejudicerande dom Men även om hovrätten kommer fram till att styvpappan är skyldig, så finns det en vägledande dom från Högsta domstolen som kan sätta stopp för ett strängare straff. Domen handlar också om barnmisshandel och straffet där blev tre års fängelse, men enligt Bjarne Rosén bör hovrätten bortse från den domen eftersom det finns skillnader: – Det är ju alltså graden av våld. Hänsynslösheten, skadan, vårdförhållandet. Och det faktum att pojken dog. ”Inte skyldig” Advokat Nils Uggla som försvarar styvpappan tycker däremot inte att man kan bortse från HD:s vägledande dom. Och han anser dessutom att åklagaren inte lyckats bevisa att hans klient är skyldig: – Skadorn är ju ostridiga, så det har vi inga synpunkter på, att någon eller några har orsakat dem. Men det åligger ju också åklagaren att styrka att det är just min klient som gjort det. Och det har han inte lyckats enligt min mening.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".