FN:s vapeninspektörer kan få mer tid

USA och Storbritannien överväger att gå med på att ge vapeninspektörerna mer tid för sitt uppdrag i Irak. Syftet är bland annat att möta den kritik som kommit från andra länder i FN:s säkerhetsråd, men amerikaner och britter ställer också motkrav, rapporterar SR:s korrespondent.
Kompromissen diskuterades när den amerikanske utrikesministern Colin Powell på torsdagen träffade sin brittiske kollega Jack Straw. Enligt bland annat tidningen Los Angeles Times, som citerar brittiska regeringskällor, kommer den brittiske premiärministern Tony Blair också ta upp frågan när han om vecka besöker den amerikanske presidenten George Bush. Flera orsaker Förslaget om att ge vapeninspektörerna mer tid är naturligtvis ett sätt att gå vissa av kritiska länder till mötes, inte minst tunga medlemsstater i säkerhetsrådet som Frankrike, Kina och Ryssland som alla kritiserat Bushregeringens otåliga attityd och förespråkat mer tid för inspektioner. Dessutom har USA och Storbritannien fortfarande svårt att övertyga den allmänna opionen om att det finns tilräckligt hållbara bevis för att Iraks ledare Saddam Hussein har tillgång till massförstörelsevapen och är ett hot mot omvärlden. I utbyte mot att ge vapeninspektörerna mer tid skulle USA och Storbritannien kräva ett slutdatum för uppdraget så att det inte kan pågå hur länge som helst. Dessutom dröjer de militära förberedelserna Att amerikaner och britter nu kan tänka sig en sådan kompromiss kan också förklaras av att de, enligt källor inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, ändå inte kommer att vara klara med sina militära förberedelser förrän tidigast i slutet av februari. Dessutom väntas USA i samband med nästa veckas möten i FN:s säkerhetsråd presentera mer underrättelseinformation som man anser bevisar irakiska brott mot FN-resolutionerna. Det är enligt FN-diplomater bland annat denna nya information som vapeninspektörerna ska få till uppdrag att granska om de ges mer tid.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".