Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stormkänslig skog med varmare klimat

Klimatförändringen med varmare vintrar kan på kort sikt bli en vinstlott för det svenska skogsbruket. Det är slutsatser i en ny rapport från Skogsstyrelsen.

Men på längre sikt ökar risken för både miljöskador och ekonomiska skador om inte skogsbrukarna börjar anpassa sig för att hantera vintrar med dålig tjäle i marken.

Stormfällning
Milda vintrar och grund eller ingen tjäle i marken kommer att bli växande problem på två sätt: dels ökar risken för stormfällning av träd, inte minst när det gäller gran på bördiga marker i de södra delarna av landet och dels kan det bli problematiskt att transportera ut virket om vägarna inte bär.

En temperaturhöjning kommer att bidra till att träden växer snabbare än i dag och gör att gran, som har ett grunt rotsystem träden blir ännu mer stormkänslig i brist på tjäle i marken.

Det säger Hillevi Eriksson som står bakom rapporten från Skogsstyrelsen. Men hon pekar ännu mer på det andra stora problemet.

Vägarna måste rustas
– Detta med vägarna. Det är dags att börja rusta upp skogsbilvägarna, så att man klarar att få ut virke under en våt och tjälfri vinter, säger hon.

Och då gäller det skogsvägarna där stora tunga timmerbilar tar ut virket från skogen. Men med ett varmare klimat ökar också riskerna att själva avverkningen med stora skogsmaskiner kommer att öka risken för markskador och skador på vattendrag.

Vinsten som väntar skogsbruket på kort sikt är att tillväxten i skogen ökar vilket kan ge mer pengar i plånboken för skogsägarna.

Rotröta
Men riskerna ökar samtidigt för att det blir mer rotröta i skogen och det blir mer angrepp från skadeinsekter och då handlar inte bara om granbarkborrar utan lika mycket om snytbaggar som gynnas av ett varmare klimat.

För att mildra sådana risker efterlyser skogsstyrelsen fler olika träslag än gran, tall och björk. Dessutom att andelen blandskogar ökar. Sammantaget måste de här åtgärderna sättas inom loppet ett par generationer.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".