Avgörande om Irakkrig närmar sig

Ett avgörande om ett Irak-krig närmar sig och debatten är i full gång vilket stöd och motstånd USA egentligen har för sin politik. Det gäller inte minst vilket resultatet skulle bli av en omröstning i FN:s säkerhetsråd, något som det nu spekuleras kring på många håll. Och slutsatsen tycks bli att USA kan driva igenom sin linje.
Kommer Pakistan, Kamerun,och Mexiko stöda ett krig mot Irak? Frågan är befogad eftersom de är tre av de 15 medlemstaterna som just nu sitter i FN:s säkehetsråd och som i slutänden kan komma att få ta ställning till en resolution som ger klartecken till ett militärt anfall mot Irak. USA berett att anfalla För trots upprepade uttalande från amerikansk sida att USA är berett att gå till anfall mot Irak även utan stöd av en ny FN-resolution, så anses Bushregeringen trots allt ha mer att vinna än förlora på att försöka få stöd i världsorganisationen för ett anfall. Inte minst för att FN behövs som samarbetspartner efter ett krig. Fler tror på krig Och alltfler tycks nu tro att det blir krig. FN-diplomater säger att det enda som verkar kunna stoppa det är att Saddam Hussein snabbt visar total samarbetsvilja med vapeninspektörerna, alternativt avsätts i en kupp eller går i exil. Enbart fråga om veckor Även om USA nu sägs vara berett att ge vapeninspektörerna mer tid så handlar det ändå enbart om några veckor innan Bushregeringen vill få frågan om en militär attack avgjord i FN:s säkerhetsråd. Och diplomater som Ekot har talat med är eniga; då kommer det med största sannolikhet ges klartecken för ett anfall. Inget veto trots kritik För även om Frankrike sagt att man är berett att stoppa ett sådant beslut med sitt veto, så tror få att så blir fallet när det väl blir aktuellt. Inte heller Ryssland eller Kina väntas använda sin veto-rätt trots kritik mot den mer hårdföra amerikanska linjen. Det är mycket protester nu, säger en diplomat, men i slutänden så kommer de markera sitt missnöje med att lägga ner sina röster, inget mer. Övertalning i FN-korridorerna Även Tyskland väntas agera på det sättet. Men för att en resolution ska bli godkänd krävs nio röster för. Och det är därför det nu räknas, inte minst i Vita Huset, på hur just nationer som Mexiko och Kamerun kan tänkas rösta. Och i korridorerna i FN-högkvarteret pågår enligt diplomaterna redan hårda övertalningskampanjer och visst köpslående. Stödet kan komma på måndag Just nu sägs USA inte ha det stöd från åtta andra länder som behövs, men det är enbart en fråga om tid, säger diplomater, och det kan vända snabbt. Kanske redan efter vapeninspektörernas uppmärksammade redovisning inför säkerhetsrådet på måndag.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".