Skattehöjningar påverkar konsumtionen

Vid årsskiftet genomfördes de högsta kommunalskattehöjningarna på 25 år i Sverige. Omkring 3 miljoner svenskar kommer få betala högre skatt i år och nu i dagarna när januarilönen betalas ut märker många för första gången vad det betyder för hushållsekonomin.
I Vallentuna utanför Stockholm får en genomsnittlig familj med två vuxna, sexhundra kronor mindre att röra sig med per månad. Och totalt höjs kommunalskatterna i Sverige med cirka 8-9 miljarder kronor i år. Något som påverkar hushållens konsumtion så mycket att statliga Konjunkturinstitutet tvingast skriva ner sin tillväxtprognos för i år. Enligt Handelns Utredningsinstitut är det framförallt köp av olika tjänster som kommer att minska. Till exempel restaurangbesök, resor och semester. – Det är mycket som är eftersatt i Vallentuna, med skolor och allting, säger Vallentunabon Lasse Lindgren. Tror du folk i allmänhet har förståelse för att man höjer skatten? – Många är nog sura för att det blev så mycket, tror jag.
Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".