Digital bio kan ge smal film till landsorten

Göteborgs filmfestival har just börjat och svenskarnas intresse för film är stort. För Folkets hus biografer är visionen att den digitala biografen ska bli ett sätt att snabbare och billigare få ut nya filmer även till de som bor i småorter på landsbygden. Men det kommer att dröja många år innan det blir verklighet med premiär samtidigt i Stockholm och Degerfors
Biografernas projektorer visar 35-millimetersfilm, och eftersom den är dyr och görs i ett begränsat antal kopior är möjligheten liten för de som bor utanför städerna att snabbt få se ny film. Småbiograferna ute i landet får vänta på sin tur. Men med ny digital biograf-teknik skulle det inte vara så, menar Peter Wester på Folkets hus och parkers digitala biograf-projekt: - Biografen lokalt är en väldigt viktig mötesplats. Det är ju det som är tillgången med film, och upplevelsen och mötesplatsen kan vi bara upprätthålla om vi får film tidigt, att lokalen blir aktuell. Macken runt hörnan som ibland får filmen på dvd tidigare än vad vi får filmen, det är det som är faran mot mötesplatsen, säger Peter Wester. En femtedel av kostnaden Med digitala biografer skulle kostnaden för både själva filmkassetten och distributionen minskas till ungefär en femtedel av dagens kostnad, men det är dyrt att bygga om. Folkets hus får EU-bidrag. Hittills har nu åtta biosalonger byggts om, i bland annat Gällivare och Smedjebacken. Biografjättarna SF och Sandrews avvaktar däremot. Båda är intresserade men i nuläget finns ingen ekonomisk möjlighet. - I princip är vi inte emot det, men i praktiken tycker vi att det är alldeles för dyrt. Det finns inte en chans att vi ska ro hem den investeringen om det är vi som måste stå för hela den kostnaden, utan vi tycker att ska man börja satsa på att utveckla digitala biografer måste alla vara med, från produktionssidan till biograferna, säger Annika Estassy som är programdirektör på Sandrew. Alla måste med på tåget Vad som krävs är att hela filmbranschen, med Hollywood i spetsen, bestämmer sig för den digitala tekniken, och även om det kommer att ta tid tror Peter Wester starkt på den digitala bion. I helgen ska han prata på Göteborgs filmfestival: - Med det digitala kan vi öka bredden på filmen. Även den så kallade smala filmen har råd att göra digitala kopior och distribuera den ut på våra biografer, säger Peter Wester.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".