Davos hårdbevakat inför toppmöte

Den förnäma lilla skidorten Davos i Schweiz, där det världekonomiska toppmötet just nu pågår, påminner idag om en belägrad stad. I eftermiddag väntas demonstrationer mot mötet och 2000 militärer och 1500 poliser har kallats in för att förhindra upplopp och kravaller.
Det är 4-5 grader kallt och snö. Solen strålar från en klar himmel mot alpsluttningarna och från skorstenar stiger rök rakt upp i skyn. De små gatorna är nästan folktomma. Jag ser bara några limousiner med tonade rutor som är på väg mot kongressbyggnaden med viktiga människor. Ovanför mig svävar en militärhelikopter. Myndigheterna har tillåtet en enda demonstration mot den ekonomiska och politiska makteliten på toppmötet här mot världsekonomins orättvisor. Om nu de som protesterar lyckas ta sig hit. Varje demonstrant tvingas nämligen, redan flera mil utanför Davos, passera ett finmaskigt polisfilter som byggts upp längs vägen och vid en järnvägsstation. Inga våldsverkare ska få störa toppmötet. Många affärer här längs huvudgatan är stängda i dag. Det finns ändå inga kunder. Ortsbefolkningen håller sig hemma och turisterna kan inte röra sig fritt i det massiva polisuppbådet mellan avspärrningar och taggtråd. Men radio- och tvaffären är öppen. Där står ägaren, herr Hildinger, i sin röda rock och tittar ut genom glasdörrarna. Det är som det är. Idag kan man inte räkna med någon kommers, säger han. Men han litar på polisen och är inte rädd för att få sin affär sönderslagen. Nej, vi har nog mer skador när Davos ishockeylag har spelat sina matcher och berusade hockeyhuliganer drar fram längs gatorna och grisar ner husväggarna, säger herr Hildinger. Och visst är också han påverkad av det som både proteströrelserna och toppmötet talar om i dag. Ska det bli krig i Irak? Nu kommer ju USA:s Colin Powell också hit. Och vår egen nya utrikesminister. De ska diskutera Irak. Det är klart att det berör även oss här på orten, säger herr Hilding.
Jan Mosander, Davos
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".