Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irak får godkänt för samarbetsvilja

Det internationella atomenergiorganet IAEA, som är den FN-myndighet som granskar Iraks eventuella innehav av massförstörelsevapen, ger nu Irak och Saddam Hussein godkänt vad det gäller samarbetsvilja. Ett uttalande som sätter ytterligare press på USA.
På måndag lägger IAEA:s generaldirektör, Mohammed El Baradej, och chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, fram sin gemensamma rapport inför FN:s säkerhetsråd. Godkänt betyg för samarbetsvilja Redan har El Baradej här i Wien, där IAEA residerar, via presstalesmannen Mark Gwozdecky avslöjat huvdragen i den avgörande rapporten. Det viktiga budskapet till omvärlden är att vapeninspektörerna måste få mera tid på sig men också att Saddam Hussein rent allmänt får godkänt för sin samarbetsvilja. Men inte bra nog Iraks samarbetsvilja karaktäriseras som ''quite satisfactory'', en skolbetygsgrad som ligger närmare godkänt än väl godkänt. Samtidigt understryks dock att samarbetsviljan från de irakiska myndigheternas sida måste förbättras. Uppmaning till lugn Den här mellanrapporten, som alltså presenteras på måndag, ökar trycket på USA att verkligen ge vapeninspektörerna mer tid. Sprickan mellan USA och Europas stormakter, Tyskland och Frankrike, som på sistone blivit allt tydligare försöker nu skylas över av EU:s utrkespolitiske samordnare Javier Solana. – Nu måste vi lugna ner oss för att rationellt kunna analysera situationen, sa Solana i går i Athen. Tysklands utrikesministern har uttryckt samma sak i ett betydligt kortare uttalande, nämligen cool down. Kan leda till förlängd inspektion Hur USA kommer att regera på IAEA-rapporten är ännu inte känt men det finns antydningar från Washington och London att vapeninspektörernas arbete i Irak kan förlängas men högst då i en månad.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".