Hälsan har glömts bort i miljömålen

Miljöfaktorer är orsak till 14 000 svenskars död varje år och flera hundra tusen har besvär som beror på miljön. Ändå är hälsan en bortglömd del i de svenska miljömålen. Det anser Socialstyrelsen i en kritisk rapport.

Ing-Marie Olsson är utredare vid Socialstyrelsen, och ser allvarligt på att många svenskar dör eller skadas av risker i miljön.

– Det tycker vi är väldigt onödigt. Det vi kan åtgärda av miljöfaktorer för att minska påverkan på människors hälsa ska naturligtvis göras, säger hon.

Luftföroreningar från trafiken
I somras presenterade Världshälsoorganisationen siffror på vad miljöfaktorer gör med vår hälsa. Och det var en skrämmande läsning; föroreningar och andra miljöfaktorer tar livet av 13 miljoner människor i världen i onödan varje år, enligt WHO.

I Sverige är det framförallt luftföroreningar från trafiken som orsakar onödiga dödsfall i lungsjukdomar och hjärtbesvär, eller när värmeböljor drar fram över oss och många äldre dukar under. Men också barn är drabbade, särskilt om de bor nära hårt trafikerade trafikleder - vilket kan försämra lungfunktion och förvärra astmabesvär.

– Trots att vi internationellt sett ligger bra till så har vi mycket som vi kan göra för att förbättra situationen. Man kan tänka på luftföroreningarna, som flera tusen svenskar dör av varje år. Och buller som man vet är kopplat till hjärt-kärl- sjuklighet. Och då börjar man tala om vad det kostar samhället.

Vad är det som är dyrt med att inte göra något?

– Det är svårt att sätta prislapp på vad den här påverkan från miljöfaktorer kostar samhället. Vi vet hur mycket det kostar att bygga en väg. Vi vet vad det kostar att sätta upp ett bullerplank.

– Men vi vet inte vad det kostar samhället när man inte får sova ordentligt en natt, att våra barn lär sig sämre i skolan, att våra barn påverkas av luftföroreningar, vilket påverkar deras lungfunktion, vilket påverkar deras sjuklighet senare i livet.

Tydlig i miljömålsarbetet
Det här är inte acceptabelt skriver Socialstyrelsen i sin rapport. Hälsan måste bli tydlig i miljömålsarbetet och påverka samhällsplaneringen på lång sikt inte minst för att barnen ska slippa ärva de miljöproblem vi har idag.

– Vi ska inte ha förskolor och skolor nära tungt trafikerade leder, där vet vi idag att vi har en hälsopåverkan på våra barn och det ska man definitivt undvika, säger Ing-Marie Olsson, utredare vid Socialstyrelsen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".