FBI kartlägger irakier i USA

I vad som betecknas som ytterligare en del i förberedelserna för ett krig i Irak, söker nu den federala polisen, FBI, upp irakier som bor i USA för att kartlägga dem.
Så många som 50 000 irakier står på listan över personer FBI vill förhöra, eller intervjua , som polisen själv uttrycker det. Arbetet har redan hållit på i sex veckor, men det är först nu som det blivit känt . Försöker avslöja terrorceller Enligt FBI finns två huvudmål. Det ena är att försöka avslöja eventuella terrorceller. Polisen medger visserligen att den inte har några bevis för att det finns såna bland de irakiska immigranterna. Men hänvisar till den ökade risken för nya terrodåd om kriget bryter ut. Kan ha värdefull information Det andra målet är att försöka få hjälp i kampen mot Bagdadregimen. Många av de irakier som finns i USA har ju flytt undan Saddam Husseins styre. De amerikanska myndigheterna hoppas att de har kvar släktingar och vänner i Irak, som kan tänkas ha underrättelseinformation att komma med, eller på andra sätt är beredda att hjälpa till för att få till ett regimskifte. Illegala invandrare svårast att nå Men FBI stöter på problem. Även om flertalet av de cirka 300 000 personer med irakisk härkomst som bor i USA gör det lagligt, många av dem har blivit amerikanska medborgare, så finns också en stor andel illegala immigranter. Det är den grupp polisen helst vill prata med, men som naturligtvis är svårast att spåra och minst villig att prata. Kanske inte för att de har något att dölja, utan för att de är rädda att bli utkastade ur USA. Hot och lockelser Justitiedepartementetn har också gjort klart att FBI har rätt att hota de som inte har rätt visum med deportation om de inte samarbetar. Men också, i vissa fall, locka med uppehållstillstånd för den som är beredd att hjälpa de amerikanska myndigheterna.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".