Elfenbenskustens president accepterar fredsplan

Elfenbenskustens president har accepterat den fredsplan som förhandlats fram under förhandlingar i Paris. Därmed ser det ut som om den fyra månader långa konflikten i det västafrikanska landet kan nå en fredlig politisk lösning
Skulle han - eller skulle han inte? Elfenbenskustens president Laurent Gbagbo dröjde med sitt svar. Många av Gbagbos anhängare i Elfenbenskusten tycket att fredsförslaget innebär alltför stora eftergifter åt rebellerna. Men nu under eftermiddagen säger franska diplomater som närvarar på det pågående toppmöte i Paris att Gbagbo accepterar fredsplanen. Fredsplanen som förhandlats fram under tio dagar i Paris ska förhoppningsvis sätta punkt för fyra månaders konflikt. Flera hundra har dödats och omkring en miljon människor har blivit hemlösa. Elfenbenskusten är idag ett de facto delat land. Rebellerna kontrollerar norra halvan av landet, Gbagbos regeringsarme den södra. Ett par tusen franska trupper tjänar som buffert mellan parterna. Toppmötets ordförande den franska presidenten Jacques Chirac manade parterna i sitt öppningsanförande att det nu var deras, parternas, plikt att varje dag se till att överenskommelsen blir omsatt i verkligheten. Planen går i stora drag ut på en maktbalans mellan landets olika etniska, religiösa och regionala intressen. Kraftfulla reformer ska också genomföras för att angripa dom etniska motsättningar som bland annat en mycket kontroversiell medborgarlag har gett upphov till. President Gbagbo har sannolikt utsatts för straka påtryckningar från såväl Frankrike som FN:s generalsekreterare Kofi Annan samt de afrikanska ledarna som deltar i mötet. Nästan var tredje invånare i Elfenbenskusten är invandrare från något av grannländerna och en fortsatt konflikt i landet hotar att spilla över och dra in landets grannar. Så det är mycket angeläget för Västafrika att fred och stabilitet återvänder till Elfenbenskusten, regionens ekonomiska nav.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".