Eva Bengtsson, en av kvinnorna som kräver skadestånd, visar upp porträttbilder på sig själv vid den aktuella tidpunkten.

Kvinnor i bordellhärvan begär skadestånd

Två kvinnor begär en miljon kronor vardera i skadestånd av staten, och en ursäkt för att de utnyttjades som prostituerade i samband med den så kallade Geijeraffären på 1970-talet. Det är den så kallade bordellhärvan som lyfts fram i ljuset igen.

– Statens svek mot flickorna har fått till följd ett psykiskt lidande som alltjämt plågar dem och har deformerat deras liv, säger advokaten Niclas Karlsson, som företräder kvinnorna.

– Eva Bengtsson och kusinen fordrar en ursäkt av svenska staten och ersättning om vardera en miljon kronor i skadestånd.

Så här motiverar Niclas Karlsson kraven.

– När personer i ledande ställning och ansvarig position istället själva begår övergrepp, och staten, med kännedom om detta, blundar och vänder flickorna ryggen, då är statens skam och ansvar för att söka ställa tillrätta, som allra störst.

Utredde aldrig sexuellt utnyttjande
Den sedan länge pensionerade polisen Ove Sjöstrand utredde bordellhärvan, och han berättade hur det aldrig blev någon utredning om sexuellt utnyttjande av minderårig. Utredningen skulle bara handla om koppleriverksamhet.

– Det som retar mig är att hon har tagit in småflickor, 14-15-åringar och dessutom gett dem knark. Det där reagerade jag på och hörde med åklagaren om vi inte skulle försöka att få fram dem, men nej, utredningsmaterialet var tillräckligt.

Orsaken till det var kanske att det som kallas bordellhärvan var och är politiskt sprängstoff.

Förmedlade prostituerade
Under många år förmedlade en kvinna som hette Doris Hopp prostituerade till en rad kända personer, bland dem många politiker.

I utredningen finns sjuttio olika namn. De som förekommit tidigare som utpekade är förre statsministern Thorbjörn Fälldin, hans efterträdare som partiledare Olof Johansson och avlidne justitieministern Lennart Geijer.

Men det finns också nya namn på mycket kända politiker med. De utpekas nu som kunder.

Djup tragik
Dessa kunder utnyttjade, sägs det på onsdagen, de minderåriga flickorna. Bakom alla som utpekats som bordellkunder finns det alltså en djup tragik med de två flickor som då var minderåriga och utnyttjades och missbrukades sexuellt.

En av flickorna, Eva Bengtsson, var med på onsdagens presskonferens.

– Jag vill ha ett slut på allt det här. Jag måste kunna leva vidare. Jag tycker att vi har blivit bortglömda, det har tystats ned hela tiden. Så jag vill gå ut med det här nu.

Vad var det som fick dig att ta tag i det här svåra igen?

– Jag började tycka att det var jobbigt. Sedan har pusselbit på pusselbit lagts på plats, så nu vill jag få färdigt på allt det här, och jag vill ha en ursäkt, säger Eva Bengtsson.

Oklart vad som kan bevisas
Fortsättningen på historien är om något kan bevisas. Om det faktum att ingen ingrepp mot det advokaten på onsdagen kallade våldtäkt av barn är statens fel.

För de utpekade politikerna, deras efterlevande eller deras partivänner väntar en obehaglig tid.

Den reaktion som redan finns mot att politiker inte lever som de lär kan förstärkas kraftigt, men på ett helt annat sätt än hittills.

Obehagliga sanningar
Då handlar det inte bara om mörkläggning av obehagliga sanningar.

För skillnaden mellan att inte betala tv-avgift eller ha oskattad städhjälp jämfört med att som politiker utnyttja en minderårig prostituerad är mer än himmelsvid.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".