Israelisk attack på misstänkta vapenfabriker

I Gaza dödades minst tolv palestinier i natt i en av de värsta konfrontationerna på länge mellan den israeliska armén och beväpnade palestinier. Israelernas räd riktade sig mot vad man uppger vara vapenfabriker och kommer bara ett dygn innan Israel går till val.
Inte nån gång under den senaste Intifadans två år har den israeliska armén gått så långt in i Gaza som i natt. Operationen, som understöddes av helikoptrar, riktade sig mot olika verkstäder och fabriker, som israelerna hävdar framställer vapen. Beväpnade palestinier öppnade eld och i striderna dog minst tolv människor och ett femtiotal skadades. Den israeliska armén har inte rapporterat några förluster. – Vi låg och sov, berättar en palestinier för nyhetsbyrån Reuters, och plötsligt började marken skaka. Bara ett dygn före nyvalet Den israeliska räden kommer inom ett dygn före landets nyval och understryker premiärminister Ariel Sharons beslutsamhet att slå till mot det han kallar palestinsk terrorism. Sharon har i valkampanjen upprepade gånger sagt att han ska slå till mot terrorismen och se till att israelerna får den säkerhet, som dom saknat under dom sista två åren. Sharon gav samma löften vid det förra valet, då han blev premiärminister, men har misslyckats totalt med att leverera det han lovat. Istället har hans tid som Israels ledare varit den blodigaste på länge för den israeliska allmänheten.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".