Tingsrätter läggs ner eller slås ihop

Landets domstolar hotas av nya besparingar. Redan i år måste Domstolsverket spara 60 miljoner och bland annat stoppas nu en del av vidareutbildningarna för domarna.
- Det händer väldigt mycket nytt som man behöver ta till sig på ett lite annorlunda sätt som man kanske inte klarar av genom att bara sitta vid skrivbordet. Kursverksamheten är viktig och ta man bort det så blir det inte bra, säger Christer Norberg som är chef för tingsrätten i Eksjö. Nio tingsrätter kan försvinna Totalt nio av Sveriges tingsrätter ska bort. Vidareutbildningen av domarna har varit efterlängtad men nu blir det stopp för en rad kurser om narkotika och skattefrågor, it-investeringar får skjutas på framtiden, det blir svårare för domstolarna att få pengar til extrapseronal vid arbetstoppar och även satsningen på videoförhör kan komma att skjutas upp. Minskade krediter Orsaken är dels ett allmänt sparkrav från regeringen, dels att de krediter domstolsverket använt till den pågeånde moderniseringen av landets domstolar delvis stryps, följden blir att bromsarna måste slås till. Däremot slipper de enskilda domstolarna, åtminstone i år, några nya krav på nedragningar av personalen, det säger Anne Härelind-Jonzon som är ekonomichef på Domstolsverket. - Beskedet om neddragningar kom ganska sent och då var vi tvungna att minska på kostnader som var möjliga att genomföra ganska snabbt. När det gäller domstolarnas veramhet så består kostnaderna av personal främst och det är inte möjligt att ta det med så kort varsel, säger hon. Fortsatt kärva år Men trots bespringarna så väntar fortsatt kärva år enligt Domstolsverket. Pengarna räcker inte och det kommer få konsekvenser för de enskilda domstolarna som nyligen gått igenom ett tufft sparprogram. Färre tingsrätter Domstolsverket räknar dessutom med att antalet tingsrätter ska fortsätta minska för att öka effektiviteten. De senaste fem åren har var fjärde tingsrätt lagts ner men det finns redan planer på att ta bort minst nio till i bland annat Värmlands, Örebro och Kalmar län. Ärendet ligger sedan förra året hos regeringen och Ann Härelind Jonzon hoppas nu på ett snabbt besked. - Vi förutsätter att vi kan fortsätta med den omstrukturering som har pågått ett tag vad gäller framför allt tingsrätterna och det är att skapa större enheter, säger hon. Så för er är det en nödvändighet att antalet tingsrätter i Sverige blir färre? - Ja, det är så vi ser det, säger Ann Härelind Jonzon.
Daniel Rundqvist
De orter där domstolsverket föreslår att tingsrätterna läggs ner eller slås ihop är Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Karlstad, Sunne, Arvika, Kristinehamn, Hudiksvall, Bollnäs, Gävle, Sandviken, Östersund och Sveg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".