Barbro Jönsson på torsdagens presskonferens.

"Livet förändrades på trettio sekunder"

Det har nu gått två veckor sedan en sprängladdning placerades utanför åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan. Polisen vet ännu inte vem som ligger bakom dådet. Barbro Jönsson berättar nu för Ekot hur hennes liv ser ut efter attentatet.

– På trettio sekunder går du från att vara en människa som tar tåget till jobbet och mest går och funderar på vad man ska äta på kvällen till en person som inte styr över sin egen tillvaro över huvud taget. Som dessutom dagen efter när man öppnar tidningen inser att: hjälp, alla vet vem jag är, säger Barbro Jönsson.

Hur fick du reda på att en sprängladdning hade detonerat utanför din entrédörr?

– Man ringde från Länskommunikationscentralen när jag var på väg från järnvägsstationen upp till polishuset i Göteborg. De ringde på mobilen och sa att någonting hade smällt utanför min dörr.

Vilka tankar rörde sig i ditt huvud då?

– Jag tänkte: Vem kan vara så otroligt korkad som ger sig på en åklagare, fattar de inte att hela systemet kommer att slå till. Det var den första tanken.

Hade du fått några hot tidigare?

– Nej, ingenting, inga signaler. Det var som en blixt från en klar himmel.

Vad vet du om dem som har gjort detta mot dig?

– Ingenting, jag har ingen aning om vem det är.

Hur ser ditt liv ut idag?

– Begränsat. Det är inte jag som bestämmer. Det går åt en fruktansvärd massa energi att göra sådant som normalt sett är alldeles självklart i livet. Som att gå och handla, som att gå med en kompis på bio.

Vad gör du då?

– Säger nej, stannar hemma, tittar på tv, jobbar.

Tror du att den här erfarenheten som du nu har fått genom hotet och sprängladdningen kommer att förändra dig i ditt sätt att vara åklagare, i ditt yrke?

– Självklart. Det lägger ju en helt annan dimension till tankarna hur man bemöter och hanterar målsägande i de framtida förundersökningarna.

Har du någon gång funderat på att lägga av med tanke på det sprängattentat du utsattes för?

– Nej. Jag är väl för dum för att förstå allvaret i det hela, kanske. Det har aldrig föresvävat mig, men det är väl det här att ska jag sluta med det här jobbet ska jag göra det på mina premisser. Det ska ingen annan bestämma när jag slutar. I alla fall inte på det här sättet, säger åklagare Barbro Jönsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".