Allt fler fall av penningtvätt anmäls

Anmälningarna om misstänkt penningtvätt dubblerades förra året, samtidigt som antalet fall som överlämnades till åklagare också ökade.
Enligt chefen för Finanspolisen, Jochum Söderström, så har terrorattackerna i USA och kampen mot terrorganisationer, lett till en ökad vaksamhet på växlingskontoren. – Jag tror att instituten och övriga andra också tycker att den här typen av pengar vill man helt enkelt inte få in i det finansiella systemet. Man reagerar kraftfullt helt enkelt. När en kund på ett växlingskontor vill växla eller skicka 110 000 kronor eller mer och personalen misstänker att allt inte står rätt till, så ska en anmälan göras till finanspolisen. Den kund som vägrar att legitimera sig ska enligt reglerna inte få växla några pengar. På bankerna sker inte nån regelmässig anmälan av alla transaktioner över ett visst belopp, men tjänstemännen ska, så fort de misstänker att ett brott kan ligga bakom, fråga varifrån kontanterna kommer. Om kunden inte ger någon bra förklaring, så ska en anmälan göras till Finanspolisen, något banker och växlingskontor gjorde vid drygt 8 000 tillfällen förra året, nästan dubbelt så mycket som året före. Det totala värdet på de anmälda insättningarna eller överföringarna var drygt 3 miljarder kronor. Ulla Wågensand arbetar på ett av Handelsbankens kontor i centrala Stockholm, och tvingas i bland fråga varifrån pengarna kommer, något som inte alltid uppskattas av kunden: – Det händer ibland att folk säger att ”det har väl inte du med att göra”, och då blir jag ju bara ännu mera misstänksam. Det har väl hänt ett par gånger att kunden har gått därifrån utan att sätta in några pengar, och i det läget måste jag göra en anmälan.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".