Avgörande i Irak-frågan närmar sig

Slutfasen i diskussionerna inför et anfall på Irak inleds på måndagen. Under eftermiddagen ska ledaren för FN:s vapeninspektörer Hans Blix och Mohammed El Baradei från det internationella atomenergiorganet IAEA, lämna en redogörelse för FN:s säkerhetsråd hur vapeninspektionerna gått hittills.
Det väntas inga överraskningar när Blix och El Baradei framträder inför säkerhetsrådet. Ändå kommer naturligtvis det de säger vägas, analyseras och användas som argument av de olika grupperingarna i rådet. Irak har inte lämnat ut all information De otåliga, framför allt USA, kommer att peka på att Blix i sin redogörelse, visar på fortsatta irakiska brott mot FN-resolutionerna, bland annat att Bagdadregimen fortfarande inte lämnat ut all information som den tros ha om programmen för massförstörelsevapen. Motståndarna och de tveksamma – bland annat Frankrike, Tyskland och Ryssland – kommer istället trycka på det faktum att inspektörerna inte hittat några avgörande bevis för att Irak verkligen har, eller försöker tillverka massförstörelsevapen. De länderna kommer också vilja ge vapeninspektörerna mer tid, kanske flera månader. ”Inte tillräckligt för krig” Visserligen medger diplomater från de länder som är kritiska till USAs hårdare linje, att det bevisligen är så att irakierna fortsätter att vara motsträviga och inte lever upp till kraven i den senaste FN-resolutionen, men de anser inte att det just nu är tillräckligt för att gå i krig. De senaste dagarna har det också blivit allt tydligare att Bushregeringen, under press från både hemmaopinion och andra länder, är beredd att ge inspektionerna lite mer tid, och FN-diplomater som Ekot har talat med förväntar sig att amerikanerna redan på mötet på måndagen eller när säkerhetsrådet sammanträffar på onsdag kommer att presentera sitt förslag, som diplomaterna utgår från kommer att innehålla krav på ett definitivt slutdatum för inspektionerna, som inte kommer att ligga så långt fram i tiden. Det kommer att leda till nya diskussioner i rådet, och framför allt nya kontakter mellan ländernas stats- och regeringschefer. Så även om inget avgörande väntas vid dagens möte i säkerhetsrådet så är det utan tvekan starten på slutfasen i diskussionerna om ett militärt anfall mot Irak.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".