Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av anmäld penningtvätt

Anmälningarna om misstänkt penningtvätt dubblerades förra året, samtidigt som antalet fall som överlämnades till åklagare också ökade. Enligt chefen för Finanspolisen, Jochum Söderström, så har terrorattackerna i USA och kampen mot terrorganisationer, lett till en ökad vaksamhet på växlingskontoren.
När sedelräknaren på ett växlingskontor visar att kunden vill växla eller skicka 110 000 kronor eller mer och personalen misstänker att allt inte står rätt till, så ska en anmälan göras till finanspolisen. Den kund som vägrar att legitimera sig ska enligt reglerna inte få växla några pengar. På bankerna sker inte nån regelmässig anmälan av alla transaktioner över ett visst belopp, men tjänstemännen ska, så fort de misstänker att ett brott kan ligga bakom, fråga varifrån kontanterna kommer. Om kunden inte ger nån bra förklaring, så ska en anmälan göras till Finanspolisen, nåt banker och växlingskontor gjorde vid drygt 8 000 tillfällen förra året, nästan dubbelt så mycket som året före. Det totala värdet på dom anmälda insättningarna eller överföringarna var drygt tre miljarder kronor. Ulla Wågensand arbetar på ett av Handelsbankens kontor i centrala Stockholm, och tvingas i bland fråga varifrån pengarna kommer, nåt som inte alltid uppskattas av kunden. Även om det är allt fler misstänkta penningtvättare som anmäls till polisen, så är det bara en bråkdel av ärendena som når fram till åklagare. Och bara drygt 60 av dom 8 000 anmälningarna ledde till åtal, så mörkertalet är rejält. Endast drygt 130 av dom omkring 8 000 penningtvättsanmälningarna gick vidare till åklagare men Finanspolisens chef Jochum Söderström påpekar att det trots allt är en rejäl ökning jämfört med tidigare här är en kraftig ökning jämfört med tidigare. Förra året gick exempelvis drygt 50 av nymälningarna vidare och ofta handlar det om personer som försöker slippa undan skatt.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".