Foto: Hanna Sahlberg/SR.

"Kina bör inte göras till miljöbov"

Kina har snabbt klättrat upp och blivit en av världens största utsläppare av växthusgaser. Nu växer trycket på Kina att vara med och lova minskade utsläpp. Men före detta FN-mannen Maurice Strong, som kom till Kina första gången i början av 50-talet, menar att de rika länderna måste akta sig för att peka ut Kina som miljöskurk.

– När jag kom till Tokyo första gången var luftföroreningarna värre än den är i Peking i dag, folk dog i smogen i London och Los Angeles hade allvarliga problem, påminner Maurice Strong som är kanadensare.

Han har ett förflutet inom såväl oljeindustrin som i FN:s miljöorgan och i Världsnaturfonden.

Ledarna beredda att ta tag i problemen
Han är övertygad om att fastän miljöförstöringen i Kina sker både snabbare och i större skala än någonsin tidigare i historien, så är de högsta kinesiska ledarna nu beredda att ta itu med problemen. Han har också sett hur vanliga kineser också blivit mer miljömedvetna.

– De tolererade miljöförstöringen för tillväxtens skull, men nu har de insett att det gått för långt, säger Maurice Strong.

För att lyckas få igång ett positivt samarbete med Kina i klimatfrågan måste de gamla industriländerna vara generösa mot till exempel Kina och Indien, tror Maurice Strong.

– De kräver att vi tar initiativet när det gäller minskade utsläpp, så att det lämnas utrymme för deras ekonomier ska fortsätta att växa, säger han.

Miljöorgan larmar
Kinas första inhemska miljöorgan bildades efter miljökonferensen i Stockholm 1973, då klimatfrågan först började diskuteras i FN.

Sedan dess har det kinesiska miljöorganet ofta larmat högt men förgäves, eftersom den ekonomiska tillväxten hela tiden stått överst på dagordningen i Kina.

– Det som händer nu är att kineserna inser av sig själva att miljöförstöringen hotar deras ekonomiska tillväxt.

Han framhåller gärna Japan som ett positivt exempel.

– Japan tjänade faktiskt på att ta itu med utsläppen genom att deras ekonomi blev mer effektiv, och samma sak kan hända i Kina, säger den gamle industri- och miljöveteranen Strong.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".