Avgörande i FNs säkerhetsråd idag

Slutfasen i diskussionerna inför et anfall på Irak inleds på måndagen. Under eftermiddagen ska ledaren för FN:s vapeninspektörer Hans Blix och Mohammed El Baradei från det internationella atomenergiorganet IAEA, lämna en redogörelse för FN:s säkerhetsråd hur vapeninspektionerna gått hittills.
Det väntas inga överraskningar när Blix och El Baradei framträder inför säkerhetsrådet. Ändå kommer naturligtvis det de säger vägas, analyseras och användas som argument av de olika grupperingarna i rådet. Irak har inte lämnat ut all information De otåliga, framför allt USA, kommer att peka på att Blix i sin redogörelse, visar på fortsatta irakiska brott mot FN-resolutionerna, bland annat att Bagdadregimen fortfarande inte lämnat ut all information som den tros ha om programmen för massförstörelsevapen. Motståndarna och de tveksamma – bland annat Frankrike, Tyskland och Ryssland – kommer istället trycka på det faktum att inspektörerna inte hittat några avgörande bevis för att Irak verkligen har, eller försöker tillverka massförstörelsevapen. De länderna kommer också vilja ge vapeninspektörerna mer tid, kanske flera månader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".