Förföljda judar har svårt få asyl

I dag, måndag, är det den svenska minnesdagen av förintelsen. Den judiska församlingen i Stockholm kommer i dag att kräva att fler judar som flyr från det forna Sovjet ska få stanna i Sverige. De hävdar att förföljelsen av judar ökat i exempelvis Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
Tatiana och hennes familj tillhör dem som flytt till Sverige och fått avslag på sin asylansökan. De lämnade Vitryssland när någon tände eld på ytterdörren till deras lägenhet. – Vi kände röklukt, dörren brann och elektriciteten försvann! Grova trakasserier Tatiana berättar förtvivlat om flera år av allt grövre trakasserier mot familjen i Vitryssland. Hennes man blev misshandlad två gånger och tvingades genomgå en ögonoperation. Hennes yngste son blev också misshandlad. Familjen bil slogs sönder, fönstren till lägenheten krossades när stenar med hotbrev kastades in. Och så hoten via telefon. Alltid med ett tydligt judefientligt budskap. Polisen del av problemet Och enligt Tatiana struntade polisen i deras problem. De uppmanades att lösa saken på egen hand. – Det finns väldigt mycket poliser i Vitryssland, men de gör ingenting. De kräver betalning, men de gör ingenting. Enligt migrationsverket är det i första hand just polisen i de utpekade lädnerna som ska lösa problemet om judar trakasseras. Och asylsökande ska också i normala fall kunna visa att de försökt få hjälp av polis för att en asylansökan ska beviljas. Den inställningen kritiseras av Ulla Kullenberg, kurator på judiska församlingen i Stockholm. – Man hänvisar till polisen helt enkelt, trots att det kanske är delar av poliskåren som har varit orsaken till flykten. 100 asylsökande varje år Migrationsverkets siffror visar att knappt 30 personer från de forna sovjetstaterna som fick asyl förra året för att dom riskerar förföljelse på grund av sin judiska härkomst. Enligt judiska församlingens uppskattning kommer det totalt omkring 100 asylsökande med judisk bakgrund från det här området varje år. Men det finns ingen exakt statistik. Ulla Kullenberg anser att Svenska staten bevilja fler asylansökningar. – Om de inte kan leva ett någorlunda tryggt liv i sitt hemland, så tycker vi att de ska få en fristad i Sverige. Utlämningsnämnden försvarar sin praxis Agneta Hermansson, handläggare på utlänningsnämnden, tycker inte att deras praxis är för snål. – I de här ärendena så gör ju nämnden en individuell bedömning i varje ärende. Är det så att det är sannolikt att en person riskerar att förföljas i sitt hemland på grund av judisk etnicitet, då ska han få skydd i Sverige.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".