Islamister bakom kvinnovåld i Basra

Det kommer motsägelsefulla rapporter numera från Irak. Å ena sidan talas det om färre terrorattentat och stabiliserat läge på flera håll, exempelvis i delar av Bagdad. Å andra sidan kommer det uppgifter om kaos och terror som drabbar framför allt kvinnor i den shiamuslimskt dominerade staden Basra i söder.

Det är talibanliknande rörelser som härjar i Basra, berättar Sverigeirakiska som nyligen besökt staden men som av rädsla för repressalier inte vill framträda med namn.

-– Det är som om talibanerna har tagit över Basra, säger den irakiska kvinnan.

Hon bor i Sverige men har besökt Basra så ofta det går. Men efter det senaste besöket nyligen så vet hon inte när hon kan resa dit igen.

Brittiska styrkorna borta
För sedan de brittiska trupperna har dragit sig tillbaka från miljonstaden i september så härjar olika islamistiska milisgrupper i det shiadominerade Basra.

De tolkar Koranen på sitt eget och har sedan en tid gått ut med varningar till allmänheten. De tillåter exempelvis bara religiös musik, kvinnorna ska helst inte gå i skola eller arbeta och den i stort sett heltäckande slöjan är obligatorisk. Annars får man räkna med grymma straff.

Under de senaste månaderna har minst 40 kvinnor dödats som straff för att de inte följt de strikt islamiska reglerna såsom de tolkas av de här grupperna.

”Situation i Basra är kaotisk”
– Det är helt och hållet kaotiskt i Basra. Situationen är mycket svår. Det finns allt för många laglösa personer ute. Många av dem kommer från Iran, säger en irakisk affärsman per telefon och inte heller han vågar vill framträda med namn.

Han har affärsverksamhet i Basra, men har för tillfället sökt sig till ett arabiskt grannland eftersom milisen har hotat att döda honom.

Flera personer i bekantskapskretsen i Basra har blivit dödade av milisgrupperna som strider om makten i Basra.

Kvinna dödades för fel kläder
En av dem som dödats är kvinnlig bekant som vägrade klä sig såsom de här grupperna krävde.

– Hon stoppades på gatan av en grupp milismän. En passiv folksamling hur kvinnan misshandlades och torterades till döds, berättar affärsmannen Muhammad.

Hennes enda brott var att hon inte bar slöjan på rätt sätt.

Våldet finns i flera städer
Men det är inte bara i staden Basra eller i de shiadominerade städerna som det förekommer allt fler sådana här rapporter om våld mot kvinnor i religionens namn.

Enligt den arabiskspråkiga tv-kanalen al-Jazira förekommer liknande kvinnovåld även i städer som Mosul i norr och i vissa delar av Bagdad.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".