Sharon väntas segra i valet i Israel

Dagen före nyvalet i Israel verkar premiärminister Ariel Sharon kunna förlita sig på segern. Hans parti Likud leder överlägset i de sista opinionsmätningarna.
När de sista opinionsundersökningarna inför valet under tisdagen publicerades i de israeliska tidningarna under måndagsmorgonen bekräftade de den bild som vuxit fram den senaste veckan Ariel Sharons Likudparti kommer att öka kraftigt från 19 mandat till över trettio i Knesset. Arbetarpariet mot katastrofval Arbetarpartiet med den nye ledaren Amram Mitzna går mot ett katastrofval och kan bara förvänta sig maximalt 20 mandat. Det sekulära missnöjespartiet Shinui skördar stora framgångar och väntas mer än fördubblas och kommer att spela en viktig roll i de svåra koalitionsförhandlingar som stundar. Ariel Sharon, som vill bilda en bred samlingsregering, har tvingats inse att Arbetarpartiet inte kommer att ställa upp på det. Amram Mitzna har kompromisslöst och entydigt sagt att han inte kommer att gå in i någon regering tillsammans med Sharon, och hittills verkar hans linje hålla i partiet. Då återstår det för Sharon att antingen söka stöd hos Shinui och andra sekulära partier, eller i den extrema högern och de religiösa partierna. Inget samarbete med extremister I olika uttalanden har Sharon sagt att han inte vill samarbeta med extremister, vare sig till höger eller vänster. Men han kanske blir tvungen. För att en regering ska bli handlingskraftig krävs ett underlag på minst 61 av Knessets 120 mandat. Sharons problem är att han inte kan förvänta sig tillräckligt väljarstöd för att klara av att undvika att ta med flera av de mindre partierna i sin regering. Det bäddar för kompromisser och kohandel, ett inte ovanligt inslag i israelisk politik.
Lars Kobbe, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".