Antisemitismen i Ryssland

Runtom i Sverige håIls idag en minnesdag av Förintelsen. I Ryssland lever judehatet trots att landet officiellt inte längre är ett antisemitiskt land. Ett exempel är att den ryska riksdagen, Duman, nyligen röstade nej till ett förslag om att officiellt fördöma antisemitismen.
Fler än 400 tidningar i Ryssland kan publicera rasistiska och judefientliga artiklar utan risk att staten ingriper, trots att innehållet är olagligt. Det är ett annat exempel på judeförföljelser i Ryssland. Olaglig propaganda säljs Vid ett besök i de ryska författarnas förbundshus i Moskva finner man redan i entrén bokbord och tidningar, som i de flesta andra europeiska länder är förbjudna. Försäljaren har själv läst alla böckerna och tillhör partiet som torgför åsikterna, NDP. Det nationalistiska partiet, som bildades av den förre pressministern Boris Mironov, hyllar patriotismen - ett ord vars innebörd partiet inte gör någon hemlighet av. I klartext betyder det att Mironov och hans NDP vill rensa Ryssland från ''det judiska oket''. Ryska folket är förslavat under judarna, hävdar Mironov. Men partiet har inte fått rätt att registrera sig inför nästa års val, inte än i varje fall. Den ryska lagen om extremism antogs i augusti förra året. Den förbjuder alltså publikationer som säljs på Författarnas förbundshus i Moskva. Uppenbarligen är det ingen som ser till att lagen efterföljs. Nya synagogor under Putin Dagens Ryssland är inte officiellt det antisemitiska land som kännetecknade det gamla Ryssland och Sovjetunionen. President Putin har goda relationer med både judar i Ryssland och i Israel. Putin har också påskyndat byggandet av nya synagogor och fördömt attacker mot judar. Att Putin gör gemensam sak med Israel mot muslimsk terror och att det just nu främst är människor från Kaukasus som jagas som tänkbara terrorister syns inte alls i nationalistpartiets bokhandel. Där finns inte en enda bok om muslimer som världshot eller om muslimsk konspiration. En dryg halv miljon judar beräknas bo i Ryssland och deras kulturella och religiösa liv har utvecklats enormt de senaste tio åren. Paradoxalt nog har detta också lett till förnyat stöd för judehatarna. Enligt opinionsundersökningar säger sig 12 procent av ryssarna öppet hata judar och det finns en rad nya grupper som öppet värvar judehatare.
Maria Persson-Löfgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".