Deppigt på Davos-mötet om ekonomi och Irak-krisen

På det pågående världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz är spänningen stor inför utvecklingen i Irak-krisen. Handelsminister Leif Pagrotsky representerar den svenska regeringen på mötet och Ekots utsände Jan Mosander har talat med honom om stämningarna för och emot krig.
– Det som kanske har överraskat mig mest är att så många engelsmän, både politiker och ekonomer, är så tydligt antiamerikanska. Det förvånar mig med tanke på att den brittiska regeringen är den regering i Europa som står närmast USA i Irak-frågan. Den allmänna stämningen är dyster i Davos, säger Leif Pagrotsky. – Både det som gäller världsläget och Irak och det som gäller det ekonomiska läget vävs samman till en deppig bild av läget just nu. En bild som gör att det är ingen mening att investera, ingen mening att satsa långsiktigt, nu gäller det att vara försiktig, nu gäller det att övervintra, en psykologi som i sig kan vara nedpressande på den ekonomiska aktiviteten, säge rLeif Pagrotsky. – Många som rest hit för att få positiva nyheter, någon sorts signal om att nu vänter men som efter några dagar här säger att sjutton också, i stället var det tvärt om, alla dysterheter bara bekräftas. Alla är ju lika trista som jag, säger handelsminister Leif Pagrotsky.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".