Krigshot får börserna att falla

Frågan om ett krig i Irak har skapat oro på världens börser. Stockholmsbörsen stängde på -3,4 procent, lika mycket backade Londonbörsen. Dow Jones slutade på -1,7 procent medan Nasdaq stängde ner -1,3 procent.
Marknaderna har reagerat på det ökade krigshotet med att skicka ner både räntor och börskurer och valutor. Dollarn står och stampar kring 8 och 50 och det är flera år sedan den var så lågt värderad i förhållande till den svenska kronan. Även euron stärks mot dollarn. Det är en tydlig krigsoro-reaktion även på alla betydande börser. Kurserna faller. Och även marknadsräntorna reagerar med att falla. Oljepriset har pressats uppåt under flera månader och tycks ha parkerat nästan permanent kring 32 dollar per fat Nordsjöolja. Ett riktigt rysarscenario presenteras från brittiska Institute of Directors. Enligt Wall Street Journal, som läst rapporten, bedöms en uttragen konflikt i Irak utlösa ett fall på 30 procent på den amerikanska aktiemarknaden och ett oljepris på 80 dollar per fat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".