Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Otydlig redovisning av reformeffekter

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 12.50

Varken den förra eller den nuvarande regeringen redovisar effekterna av olika förslag till reformer och besparingar på ett tydligt sätt. Kritiken kommer från Riksrevisionen.

– Vi har granskat hur regeringen redovisar detta och vi tycker att det är ofullständigt och det är otydligt och det finns en stor potential för att göra det här bättre, säger riksrevisor Eva Lindström.

Inget svar
Om det är den sittande regeringen eller den starka konjunkturen som gör att fler och fler börjar arbeta, kan vara svårt att bedöma. Inte heller regeringens egna beräkningar ger något entydigt svar, enligt Eva Lindström.

– Väldigt många av förslagen syftar till att påverka sysselsättningen, och inte minst den här regeringen har lagt stort fokus på de frågorna, och då tycker vi det är besvärande att se att vilka effekter är det som regeringens politik tänks ge upphov till och vad beror på andra faktorer som till exempel förändringar i konjunkturläget, säger hon.

Riksrevisionen har granskat hur regeringen redovisat effekterna olika förslag till reformer och besparingar har på statens ekonomi. Betyget är alltså ofullständigt och otydligt.

Ansvarsutkrävande
Granskningen, som sträcker sig mellan år 2000 och 2007 och inkluderar både den förra och den nuvarande regeringen, visar på en successiv förbättring. Men trots det är Eva Lindström inte nöjd och menar att det i slutändan påverkar medborgarnas möjligheter att utkräva ansvar av regeringen.

– Jag tycker att det här är viktigt. För dels så handlar det om det beslutsunderlag som riksdagen har och det handlar ytterst om hur våra skattemedel används. Det är också viktigt att man i efterhand kan utvärdera politiken och om det blev som regeringen hade hoppats på och att medborgarna kan få möjlighet till ansvarsutkrävande, säger Eva Lindström på Riksrevisionen.

Fredrik Anderson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".