Hägglund.

Regeringen enig om vårdnadsbidraget

Regeringen har enats om detaljerna i det kommunala vårdnadsbidraget, som planeras att införas till sommaren. Bidraget kommer att bli max 3 000 kronor i månaden per barn, och inte per familj, som också har förts fram.

Socialminister Göran Hägglund är nöjd med det förslag som de fyra regeringspartierna har enats om, även om kristdemokraterna hade önskat ett större vårdnadsbidrag.

– Vi har ju fått ge avkall på en del saker. Vi hade velat ha ett högre belopp, vi hade velat ha det under längre tid. Men jag vågar ändå påstå att utan kristdemokraterna hade vi inte sett det här förslaget i dag, och jag är väldigt glad att kunna skapa den här valfrihetsreformen.

Frivilligt
Det kommer att vara frivilligt för kommunerna att införa vårdnadsbidraget, som alltså regeringen vill införa från 1 juli nästa år. 

Bidraget kommer att ges till familjer som har barn som fyllt ett år fram till den dag barnen fyller tre år. Man ska också kunna ha barnen deltid i förskolan, om man så vill, och få bidrag på deltid.

Vårdnadsbidraget är kristdemokraternas hjärtefråga som dom har drivit i regeringen. Folkpartiet har varit direkt emot ett vårdnadsbidrag, som har kritiserats för att motarbeta jämställdheten och riskera att utarma förskolan.

Krävt att bidraget ingår i reformpaket
För att gå kristdemokraterna till mötes har de andra allianspartierna krävt att vårdnadsbidraget ska ingå i ett paket av fyra reformer, nämligen förutom vårdnadsbidraget även satsningar på förskolan, barnomsorgspeng och en jämställdhetsbonus.

Som av en händelse presenterar också folkpartistiska jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, just i dag, fredag, en satsning på 100 miljoner kronor på jämställdhet i kommunerna.

Regeringen förslag till vårdnadsbidrag, som nu går ut på remiss, innebär att även den förälder, som väljer att fortsätta att arbeta kommer att kunna utnyttja vårdnadsbidraget, om man tar barnet ur förskolan och låter någon annan passa barnet.

– Har man barn i åldern ett till tre år och inte använder offentligt finansierad barnomsorg, då får man vårdnadsbidrag om man ansöker om det.

Men på vilket sätt får familjer mer tid med barnen, som har varit ett argument under den här diskussionen, om man ändå får fortsätta att arbeta och låta någon annan passa barnen?

– Det viktiga för mig här att vi hittar ett sätt som gör att det blir en möjlighet för föräldrarna att skapa bästa möjliga miljö för sitt eget barn.

– Jag tror att föräldrarna är de som är bäst på att avgöra det i regel. Därför lägger jag med förtroende det avgörandet i föräldrarnas händer.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".