Ica: Vi visste inget om fusket tidigare

Köttfusket på fyra Ica-butiker i Stockholmsområdet har väckt starka reaktioner. Men det här är inget nytt fenomen och Ica har vetat om det här sedan tidigare, säger Hans Hallén som arbetade som kvalitetsledare på Ica mellan 2003 och 2005. Dessa uppgifter tillbakavisas nu av Ica-ledningen.

– Det här har pågått sedan tidigare. Under min tid på Ica såg jag att det förekom. Det var dålig ordning och reda och att man packade om och malde om köttprodukter, säger han.

Uppdrag granskning
Fusket med datummärkningen som avslöjades av SVT:s uppdrag granskning har lett till att förundersökningar inletts mot tre av butikerna. Och enligt Hans Hallén som arbetade med kvalitetssäkring inom Ica från 2003 till 2005 så informerades ledningen redan då om att det här var ett problem i vissa affärer.

Men Kenneth Bengtsson, koncernchef på Ica, tillbakavisar uppgifterna.

– Jag tror att vi kommer få nya inspel i den här debatten från alla håll och kanter, men jag försäkra från ledningens sida så är det här något som absolut inte har varit känt, säger Kenneth Bengtsson.

Samlar till stormöte
I dag har varje enskild Ica Handlare ansvar för kvalitetskontroll i sin egen butik men får stöd från den centrala organisationen med utbildning och stöd.

Nästa vecka kommer Ica att samla ihop ett stormöte med alla 1 400 enskilda handlare för att slå fast vad för regler som gäller. Företaget ser också över de framtida möjligheterna att straffa de handlare som bryter mot reglerna. Dessutom inleds en omedelbar helhetsöversyn av butikerna.

– Vad vi har gjort är att vi har upphandlat en tredjepartsrevision som kommer med omedelbar verkan och kommer en period framåt att göra kontroller i våra butiker. Det är ett första steg.

”Sanktionsåtgärder”
– Kan vi koppla detta till sanktionsåtgärder på sikt är jag ganska säker på att ens tanken på att göra det som de här fyra butikerna har gjort, det kommer att vara fullständigt uteslutet.

Företaget har också i samarbete med Ica-handlarna sett över möjligheten att straffa de fyra butikerna som avslöjats.

– Medlemskapen för de här fyra handlarna kommer att prövas, men där får polisutredningen ha som gilla gång, och vi tycker det är bra att det kommit till stånd en polisutredning, säger Kenneth Bengtsson.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".