Företag anmält för olagligt register

Datainspektionen polisanmäler bevakningsföretaget Falck, för det register som företaget förde över misstänkta klottrare i Stockholm. Registret strider enligt Datainspektionen mot Personuppgiftslagen.
Datainspektionen konstaterar också att Falck saknar rutiner som hade kunnat förhindra registret, och förutsätter att företaget hädanefter informerar personal som behandlar personuppgifter om vad lagen tillåter. Falcks informationschef Roland Berndt säger att man tar till sig av Datainspektionens beslut och kommer att vidta lämpliga åtgärder. En tidigare väktare på Falck har i Ekot berättat om att registret förutom namn på misstänkta klottrare kunde innehålla också, personnummer, adresser, skola arbetsplats, klasstillhörighet, telefonnummer, vänner, kompisar och favoritkrogar. Falck hävdar att det var en enskild anställd som upprättade registret, men enligt Datainspektionen är det arbetsgivaren som har ansvaret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".