Åtta gamla har hjälp av ett enda biträde

Äldrevården har stor brist på personal. Det märks till exempel på demensboendet Norrgården i Sundbyberg, där Per Erik Skarstedt hoppade in på söndagen för att hjälpa sin dotter som arbetar som vårdbiträde där. Dottern, Malin Herburt, ska ensam ta hand om åtta gamla och hjälpa dem med allt de behöver.
Per Erik Skarstedt berättar att hans dotter bland annat ska skära mat åt dem som inte kan äta, göra pure åt någon som inte äter färdig mat, byta blöjor på någon och sedan se till att de gamla som satt där hade det bra helt enkelt. – Och så våran lilla solstråle som far omkring och tar hand om de här, för de här människorna de gör ju precis som de tycker och tänker, hon vet ju inte vad de gör, de är ju som sagt var dementa, berättar han. Arbetsvillkor visavi högt ställda krav Att det blir så här beror till stor del på att de anställdas arbetsvillkor inte går ihop med de högt ställda kraven på omsorgskvaliteten. Det menar Wanja Astvik på Arbetslivsinstitutet, som gjort en rapport om personalen inom äldre- och handikappomsorgen. Politiker och kommuner förväntar sig för mycket med tanke på resurser och förutsättningar. – Problemet är väl kanske att man inte förstår arbetet riktigt, att man inte ser att det är ett svårt arbetet, att det är ett kvalificerat relationsarbete. Det är nog det, tror jag, som man måste börja se och fundera över vilka villkor kräver det arbetet då för att man ska kunna göra ett bra jobb, säger Wanja Astvik. Vad handlar det framför allt konkret om? – Det handlar om sådana här saker som utbildning, det handlar om tid och man måste få ett kontinuerligt stöd i arbetet i form av handledning till exempel. ”Ingen lösning i sig” Larmrapporterna om äldrevården de senaste åren handlar om vanskötsel och personalbrist. Nu tycks alltså inte det senaste löftet från regeringen hålla - 100 äldreskyddsombud skulle kontrollera den omvårdnad de gamla får. Enligt en undersökning som Ekot har gjort fattas det pengar till att anställa en fjärdedel av dem, men äldreombuden i sig är inte lösningen, säger Wanja Astvik: – Det handlar ju om att göra satsningar, om att ändra villkoren för arbetet, att höja lönerna, att skapa förutsättningar för omsorgsgivaren att utföra ett bra, kvalitetsmässigt gott, arbete. ”Det ska inte vara så här” Och så här säger vårdbiträdet Malin Herburt, som var den som tog hjälp av sin pappa vårdbiträde på Norrgården i Sundbyberg. – Jag blir förbannad. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att sköta om de boende, jag lider när det är så här, alltså, för det ska inte vara så på en arbetsplats.
Tove Svenonius, Radio Stockholm, och Helena Jansson
Regeringen klarar inte av att leva upp till vallöftet att tillsätta 100 nya äldreskyddsombud som ska kontrollera kvaliteten på äldrevården. Fortfarande saknas pengar till var fjärde ombud, rapporterade Ekot på måndagsmorgonen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".