Sjöstedt och Sköld-Jansson vill leda v

Under måndagen har vänsterpartiets valkommitté börjat leta efter en tillfällig ledning för partiet fram till kongressen nästa år. Under eftermiddagen och kvällen kontaktar kommitten ledamöterna i partistyrelsen för att hitta två namn att enas kring till posterna som förste och andre vice ordförande.
Två ledamöter har redan sagt att de kan tänka sig att ställa upp på det tillfälliga ordförandeskapet, det är Camilla Sköld Jansson och EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt: – Jag har sagt så här om det två tillfälliga posterna som ska tillsättas, det är ju en förstepost som ska bli partiledare under ett år men den personen måste sitta i riksdagen som jag ser det och det gör inte jag. Om de skulle fråga mig om jag vill ha den andra där så skulle jag säga ja, men det är ingen som har frågat än, säger Jonas Sjöstedt. Ditt namn har nämnts som partiledare, hur ser du på det? – Jag vill inte bli partiledare om ett år därför att jag har ingen längtan att bli det helt enkelt. Det finns andra som är bättre lämpade, säger han. Det handlar om att utse en eller eller två personer som ska leda vänster partiet fram till kongressen i början av nästa år. Ingen ska ersätta Gudrun Schyman som partiordförande, utan istället ska en eller två viceordföranden utses och just nu lutar det åt att det blir två personer. Måste vara någon från styrelsen Eftersom partistyrelsen valt det här tillfälliga ledarskapet fram till kongressen är urvalet av kandidater begränsat. Reglerna tillåter bara att personer från partistyrelsen får ta över ledningen. Då står valet alltså mellan de 22 ordinarie partistyrelseledamöterna. Partistyrelsens valkommitté har fram till den sjunde februari på sig att vaska ett eller två namn att enas kring. Enande kraft viktigt Det valkommittén ser som viktiga kriterier för det nya tillfälliga ledarskapet är att de som ska ta över efter Schyman har förmågan att ena partiet, jämka högerfalang och vänsterfalang men också klara av att plåstra ihop partiet igen efter partiledarens dramatiska avgång. De här viceordförandena ska ju också leda partiet genom det viktiga EMU-valet och därför är det viktigt att hitta någon som klarar sig medialt. Två frivilliga till tillfällig post Personer som näms är Camilla Sköld-Jansson, Ingrid Burman och Lars Ohly som alla tre sitter både i partiets verkställande utskott och i riksdagen, ett annat populärt namn är EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt. Hittills har alla tackat nej till att bli ordinarie partiledare men både Camilla Sköld-Jansson och alltså Jonas Sjöstedt har sagt att de ställer upp på det tillfälliga ledarskapet.
Mari Forssblad och Sara Hellman, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".