Datainspektionen polisanmäler Falck för register

Datainspektionen polisanmäler bevakningsföretaget Falck, för det register som företaget förde över misstänkta klottrare i Stockholm. Registret strider enligt Datainspektionen mot personuppgiftslagen.
En tidigare väktare på Falck har i Ekot berättat om att det datoriserade registret förutom namn på misstänkta klottrare kunde förekomma också, personnummer, adresser, skola eller arbetsplats, klasstillhörighet, kompisar och favoritkrogar. Falck hävdar att det var en enskild anställd som upprättade registret men enligt Datainspektionen är det arbetsgivaren som har ansvaret. – Jag kan inte säga vilka åtgärder vi ska vidta så här tidigt, vi har precis fått beslutet från Datainspektionen, säger Roland Berndt är informationschef på Falck. Bristande rutiner Datainspektionen konstaterar att Falck saknar rutiner som hade kunnat förhindra registret och förutsätter att företaget hädanefter informerar personal som behandlar personuppgifter om vad lagen tillåter. Om Falck fälls för sitt klotterregister kan det ge böter eller fängelse i högst två år. Två sparkade Två personer med stor insyn i klottergruppens arbete har sagts upp efter avslöjandet om registret, som innehållit 685 personer, om de kommer att få någon ursäkt är inte klart: – Jag vet inte hur det ska hanteras, säger Roland Berndt. Datainspektionen konstaterar också att registret kan strida mot lagen om bevakningsföretag, men det är inte en fråga för Datainspektionen.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".