Regeringen vill gå in i EMU 1 januari 2006

Regeringen har länge tvekat om när Sverige kan komma med i EU:s valutaunion EMU. Men nu har regeringen bestämt sig, avslöjar biträdande finansminster Gunnar Lund.
– Om vi nu får ett ja i folkomröstningen i september i år då bör vi kunna gå med den 1 januari 2006. Då kan sedlar och mynt komma i omlopp, och det är även vid det tillfället som vi bör träda in i unionen, säger han. Där har det ju rått en viss tvekan och vi har hållit alternativ öppna, säger Gunnar Lund. De alternativ Gunnar Lund talar om är att Sverige skulle gå med i valutaunionen, EMU redan år 2005, men inte byta ut mynt och sedlar förrän år 2006. Nu vill regeringen alltså att allt ska ske på en gång, vilket Gunnar Lund förklarar så här: – Vi undviker att vi under ett år leva i ett lite konstigt tillstånd, då vi skulle ha gått med i euron, men fortsatt att använda svenska kronor, säger han. Det blir också dyrare med det alternativet eftersom banksystem och myndigheter måste under ett års tid laborera med dubbla system. Det blir alltså också billigare för oss att vänta ett år. I andra länder har priserna på många små varor och tjänster höjts, eller som en del säger smyghöjts. Hur kommer det bli i Sverige? – Det är också ett skäl till, anser jag, till att ta bättre tid på sig för att vi ska kunna förvissa oss om att något motsvarande inte sker här i Sverige, säger han. – I andra länder har det förekommit att man på enskilda varor och tjänster, exempelvis restaurangbesök, besök hos frisören, rundat av priserna lite väl generöst, vilket har lett till prishöjningar. Inflationen generellt har dock inte höjts. Men vi vill verkligen se till att något sådan inte sker här. Jag att man ska se till att man har dubbla prismärkningar under god tid före själva övergången och även vidmakthålla det en god tid efterfåt. Vad finns det för nackdelar att inte gå med 2005? – Den nackdel jag ser är att det tar lite längre tid. Det hade varit en fördel och en poäng att kunna tidigare träda in i själva det viktiga ekonomiskt-politiska samarbete som EMU innebär, säger Gunnar Lund.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".