Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler söker, men färre beviljas skuldsanering

Ansökningarna om att få skuldsanering hos landets kronofogdemyndigheter ökade under 2002. Samtidigt var det färre än året före som verkligen beviljades skuldsanering. Det visar nya siffror från kronofogdemyndigheten.
– Ja, det har blivit svårare än tidigare att få en skuldsanering godkänd, säger Gunhild Wasstorp, som under många år arbetat med skuldsaneringsfrågor på socialförvaltningen i Stockholm. – Det kan vara kronofogden som gör en hårdare bedömning och ger fler avslag, men det kan också vara fordringsägarna, som gör en hårdare bedömning, säger hon. – För att kronofogdemyndigheten ska kunna fastställa en skuldsanering krävs att alla fordringsägare säger ja. Säger en enda nej, så måste ärendet tas upp i tingsrätten. Tusentals väntar Hos kommunernas skuldrådgivning runt om i Sverige väntar tusentals människor på att få hjälp och så småningom ansöka om skuldsanering. Många har fortfarande kvar skulder från krisåren i början av 1990-talet. Småföretag som gått i konkurs, sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa, är vanliga orsaker till att ekonomin gått över styr. Fler söker hjälp Förra året kom det in drygt 3 200 ansökningar om skuldsanering till kronofogden. Det är en svag ökning jämfört med året före. Men samtidigt är det färre som beviljas skuldsanering. 1 304 personer fick sin skuldsanering fastställt förra året, enligt kronofogdens statistik. Det är nästan 200 färre än året före. Tuffare attityd På kronofogdemyndigheten vill man inte dra några säkra slutsatser av förändringen, men Gunhild Wasstorp på socilatjänsten i Stockholm tycker sig märka en tuffare attityd. – Jag tror att det har blivit något svårare. Man har kanske glömt förra lågkonjunkturen och orsaken till skuldsättningarana. Det har blivit en dragning åt att man går in på mer detaljer och kräver mer av de skuldsatta. – Jag kan däremot inte säga att det är någon förändring i orsakerna till att man söker. Det är samma typ av skulder och det är ofta gamla skulder, säger hon.
Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".