Strid om museiutlån avgörs av regeringen

För första gången ska regeringen avgöra om Historiska museet gör rätt när man nekar att låna ut föremål till andra museer i landet. Historiska museet har sagt nej till två lån till Östergötland i samband med firandet av den heliga Birgitta.
Beslutet har överklagats av landshövding Björn Eriksson, som också är ordförande för Linköpings slotts- och domkyrkomuseum. – Vi tycker att det är ett befängt beslut, säger Björn Eriksson. Dessa skatter hör till Östergötland, och nu har vi detta Birgittajubileum, som man prater om i hela Europa. Att vi då inte ens får låna det som är kopplat till den perioden, det tycker jag är ynkligt. Värdefulla guldföremål Det striden gäller är dels det så kallade Motalaspännet, ett av landets förnämsta guldföremål från tiden för den heliga Birgitta, dels det som kallas Linköpingsskatten, en rad guldföremål med religös anknytning. Allt för viktiga för att lånas ut en längre tid, anser Historiska museet och sa nej till utlån. Det är det beskedet som har överklagats till regringen, som inom ett par veckor väntas komma med ett beslut. Prejudicerande beslut Liknade diskussioner har förts på andra håll i landet, men detta är första gången som frågan prövas av regringen. Beslutet väntas därför bli prejudicerande. – Det är principfråga, säger Björn Eriksson. Är det på det sättet att om någonting kommer till Stockholm då lånar man inte tillbaka det, utan säger att det hör till ett Guldrum, eller det är så fint att det måste definitivt vara i Stockholm. – Då eroderar man hela tilltron till att ha centrala museer. Jag tycker att man för sin egen skull borde vara mer tillmötesgående, säger han. Men ofta väljer man ju att låna ut föremål? – Ja, men man kan inte säga att ni får låna det näst bästa, men det finaste sparar vi i våra egna gömmor. Man måste vara generös helt enkelt, säger Björn Eriksson. Han anser att det är fel att Historiska museet självt får bestämma över vad som ska lånas ut, det blir en jävsituation, och egentligen borde lagen ändras, anser Björn Eriksson. ”Generös hållning” Men Kristian Berg, som är chef för Historiska museet, håller inte med. Han anser att man idag har en generös hållning. – Jag är mycket mån om att försöka hjälpa både regionala och lokala museer när det gäller lån av föremål från Historiska museets samlingar. Men det är mer problematiskt när det gäller långa tider, när det gäller väldigt värdefulla föremål och när vi har dem permanetnet i utställningarna. I övrigt är det sällan några problem, hävdar han. Det är ni själva som fattar beslut om vad ni ska låna ut. Är det en riktig procedur? – Ja, jag tycker att det är en riktig procedur. Jag vet inte rikitgt vem som annars skulle ha kompetens att göra de bedömningarna, som oftast handlar om hur ömtåliga föremålen är och vilken säkerhet man ska kräva. – Det är väldigt bra att detta prövas tycker jag, så att vi får en klar linje om vem det egetligen är som bestämmer i vilken utsträckning föremålen ska lånas ut. Jag välkomnar en sådan prövning, säger Kristian Berg.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".