Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix vill ha mer information från Irak

Det blev som väntat blandat betyg för Irak när vapeninspektörerna på måndagen inför FNs säkerhetsråd lämnade sin uppmärksammade redogörelse om hur inspektionerna gått hittills. Vapeninspektörernas chef Hans Blix sa bland annat att irakierna givit tillträde till de platser inspektörerna vill se, men han ville få mer dokumentation om vapenprogrammen.
– Bagdadregimen säger att den har överlämnat all dokumentation den har eller så har papperena förstörts, men vi tror att det finns mer Irak kan göra, sa Hans Blix inför säkerhetsrådet. Han förklarade att vapeninspektörerna inte hävdar att det finns massförstörelsevapen, men att det heller inte är något som kan uteslutas. Beredda att fortsätta Hans Blix gjorde också klart att hans inspektörer är beredda att fortsätta sitt arbete, om rådet så vill. Och det är just det som nu ska avgöras. De flesta rådsmedlemmar uttryckte mer eller mindre tydligt att de vill ge inspektörerna mer tid, men som Frankrikes FN-ambassadör Jean Marc de La Sabliere, ställer de också krav på ökat samarbete från Irak. ”USA har fått stöd av rapporten” Men den amerikanske FN-ambassadören John Negroponte sa att USA fått stöd i Blix rapport för den amerikanska synen att Irak fortsätter att bryta mot FN:s resolutioner, och han frågade lite irriterat hur mycket tid som ska ges, och hänvisade till resolutioner från 1991 som Irak ännu inte levt upp till. Diskussionerna i säkerhetsrådet fortsätter på måndagskvällen, och ett nytt möte är planerat till på onsdag för att avgöra vad som ska ske härnäst.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".