Försvunna skoljournaler kan bli hälsorisk

Friskolorna sparar inte journaler från skolhälsovården lika länge som kommunala skolor gör. Det kan innebära hälsorisker för eleverna i framtiden, säger Lars Gelander, ordförande i Sveriges skolläkarförening och tillväxtforskare.

– Man vet att barn som är små vid födseln löper en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och att den risken ökar väldigt kraftigt om de lägger på sig mycket i vikt under förskoleåren. Om man känner till att den vuxne patienten har haft den här typen av risker i barndomen, kan det finnas en anledning att behandla mer intensivt om man märker för högt blodtryck under ett läkarbesök i 40-årsåldern.

Det gäller inte bara individen. All forskning om vilken betydelse tillväxten och hälsan under barndomen har för den framtida hälsan försvåras om uppgifterna inte finns sparade.

Skyldiga att spara i tre år
Både kommunala skolor och friskolor är skyldiga att spara journalerna i tre år. Många kommunala skolor arkiverar dem också för all framtid. Men det gäller bara i undantagsfall för friskolor.

Det kan innebära att allvarligt sjuka barn får sämre vård, säger Lars Gelander.

– Jag har sett barn med hjärntumörer som fått diagnosen fördröjd för att man inte sett helheten i barnens tillväxt. Det har inte bara med friskolor att göra utan följer av att man inte kan följa barnens utveckling på ett och samma papper, uppgifterna finns på olika ställen, säger han.

Lag att betyg ska arkiveras
Det kommer i framtiden att bli lag på att betyg ska arkiveras, säger utbildningsminister Jan Björklunds pressekreterare till Ekot. Däremot finns det ännu inget förslag när det gäller elevvårdsjournaler, men hela skollagen håller på att ses över.

Lars Gelander efterlyser ett centralt system där en datoriserad journal följer barnet genom livet.

– Går man på BVC och ska över till en skola, eller byter skola ska det vara möjligt att föra över de datoriserade journalerna Ansvaret bör ligga på regional, landstings- eller kanske till och med på nationell nivå, säger Lars Gelander.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".