Vapeninspektörerna får mer tid

Vita Huset i Washington säger att rapporten från Hans Blix och Mohammed el-Baradei visar att Bagdad-regimen har misslyckats med att tillmötesgå vapeninspektörernas krav.
Vita Hus-talemannen Ari Fleischer hävdade att Irak har massförstörelsevapen. Han sa att inspektionerna forsätter, men upprepade Bush-regeringens tidigare besked att tiden håller på att rinna ut. Ryssland kommenterar rapporten med att den är ett arbetsmaterial som ska ses som en utgångspunkt för forsatta inspektioner. För närvarande finns det inget behov av några nya resolutioner om Irak, säger Ryssland vice utrikesminsiter. Frankrike och Kina som också är permanmenta medlemmar med vetorätt i säkerhetsrådet vill ge FN:s vapeninpektörer mer tid i Irak. Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder säger att han utgår från att säkerhetsrådet beslutar ge vapeninspektörerna mer tid att göra sitt arbete i Irak. Tyskland är från årsskiftet medlem i FN:s säkerhetsråd och har hittills sagt att man inte tänker rösta för ett krig mot Irak. Och strax innan Hans Blix och Mohammed el-Baradei presenterade Irak-rapporten sa FN:s generalsekreterare Kofi Annan att vapeninspektörerna borde få mer tid på sig att fullfölja sitt arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".