Chips ökar inte cancerrisk

Akrylamid i maten ökar inte risken för cancer, enligt en ny svensk studie som publiceras i det kommande numret av British Journal of Cancer.
Forskarna har kartlagt matvanorna hos 1000 patienter med tarm-, blås- eller njurcancer och det visade sig att dessa cancerpatienter inte hade ätit mer mat med akrylamid än en frisk jämförelsegrupp. Professor Hans-Olov Adami vid Karolinska Institutet säger till Upsala Nya Tidning att resultaten bör vara lugnande besked för dem som känt oro efter larmet från Livsmedelsverket om höga halter akrylamid i vissa livsmedel. Studien har gjorts mot bakgrund av förra årets larm om höga halter av akrylamid i bland annat pommes frites, potatischips och stekt potatis. Leif Busk på Livsmedelsverket säger till tidningen att man noga ska granska resultaten av den nya studien men att man står fast vid råden att vara försiktig med tex potatischips och hårdstekt potatis.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".