Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Italiens premiärminister Romano Prodi

Hård kritik mot Zimbabwe på Afrikamötet

EU-länderna framförde allvarlig kritik mot bristerna i respekten för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Zimbabwe. Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde det på direkt uppmaning av EU:s ordförandeland Portugal.

– Jag gjorde tydligt att det särskilt är läget i Zimbabwe som oroar oss, sa Angela Merkel, som i sitt tal markerade att Zimbabwes president Robert Mugabe skadar bilden av det nya Afrika och de framsteg som görs.

Migration, mänskliga rättigheter men också handel och framtida exportmarknader ska det talas om i dagarna två här i Lissabon.

Mötet visar att det finns stora förhoppningar om framtida handel som både Europa och Afrika ska tjäna på men också att minnet av kolonialtidens oförrätter åtminstone delvis lever kvar.

Utanför mötet demonstrerade något hundratal zimbabwier mot Robert Mugabes regim.

Promise Mkwananzi från en studentorganisation vid universitetet i Harare menar att det viktigaste är vad Europas ledare säger till Robert Mugabe nu här han fått propagandaframgången att bli inbjuden till Afrikamötet.

– Han predikar bara hat mellan Afrika och Europa, mellan vita och svarta, Vi måste tala om för honom att vi måste gå vidare nu säger Promise Mkwananzi.

Stefan Winiger, Lissabon
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".