Ännu oklart hur Irak-krisen utvecklas

Det är fortfarande oklart hur FNs säkerhetsråd kommer att agera i Irak-frågan. Sent på måndagskvällen avslutades ett första möte efter vapeninspektörernas rapporter. Men alla frågetecken kvarstår.
Det skedde inget direkt överraskande, ingen ändrade åsikt, alla fick vad de ville av Blix och El Baradei. Så sammanfattade FN-diplomater gårdagens möten i säkerhetsrådet. Det är på onsdag det kan komma att hetta till ordentligt, när de 15 länderna i säkerhetsrådet ska diskutera vad som ska ske härnäst. Detaljerade frågor Sent påmåndagskvällen, svensk tid, fick Blix och El Baradei svara på en rad detaljerade frågor från FN-ambassadörenra i rådet om de redogörelser de lämnat tidigare på dagen, och bland annat dessa svar kommer diplomaterna att redovisa när de nu konsulterar med sina respektive regeringar om vad nästa steg ska bli. Båda anhängare och motståndare till en hård politik mot Irak fick stöd i redogörelserna, men enligt Ekots källor noterade flera diplomater att IAEA-chefen El Baradei varit mindre kritisk i sina bedömningar, även av samma händelser, än vad Hans Blix var. Åsikterna om skälen till detta gick isär, vissa spekulerade i att Blix är satt under hårdare press från amerikanskt håll. Väntade reaktioner En FN-diplomat förklarade att det var lika väntat att USA skulle använda den tydliga kritik som Blix för fram mot Iraks bristande samarbetsvilja och otillfredsställande information för att driva sin mer otåliga linje som att Frankrike och Ryssland skulle använda rapportinnehållet som argument för att ge inspektörerna mer tid. Allt tyder nu också på att de kommer att få fortsätta sitt arbete, hur länge är mer osäkert. Det är den avgörande fråga som rådet på onsdag ska ta itu med. Nästa Irak-rapport från inspektörerna är planerad till 14 februari, men det är ingen slutpunkt, säger en fransk FN-diplomat, väl medveten om att USA kan ha andra planer. Och mitt i alltihop så finns en annan viktig men obesvarad fråga: Kommer Bagdadregimen att lyssna till Hans Blix och alla säkerhetsrådsmedlemmarnas krav på att samarbeta mer aktivt med vapeninspektörerna framöver, om den inte gör det snabbt, väldigt snabbt, säger en diplomat till Ekot, är det inte en fråga om om det blir krig, utan när.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".