Stödet för krig minskar i USA

Motsättningarna inom FNs säkerhetsråd finns fortfarande kvar efter att chefen för vapeninspektörerna, Hans Blix, på måndagen redovisat sin rapport om vapeninspektörernas arbete. USA och Storbritannien varnar för att tiden snart är ute, medan flera av de andra länderna i säkerhetsrådet vill ge inspektörerna mer tid.
USA konstaterade att Irakierna inte lever upp till sin skyldighet att samarbeta, att Irak fortsätter att undanhålla information och att det sannerligen inte räcker med att öppna dörrar åt inspektörerna om man samtidigt leker kurragömma med nervgasdokument. USAs utrikesmininster Colin Powell varnade på nytt att tiden håller på att rinna ut. – Det viktiga är inte hur mycket mer tid inspektörerna ska få att famla i mörkret, utan hur länge vi kan vänta på att irakierna tänder lampan, och lägger korten på bordet. Och svaret är, sade Powell: Inte mycket mer tid. Men samtidigt som tiden rinner ut för Saddam Hussein, sviktar stödet i USA för en Irak-invasion. De flesta amerikaner vill ge inspektörerna mer tid, de vill inte invadera Irak utan ett nytt FN-beslut och utan stöd från USAs allierade – inklusive Frankrike och Tyskland. Och en färsk opinionsmätning på måndagen visade överraskande nog att det traditionellt FN-skeptiska amerikanska folket inte har större förtorende för George Bush än för FN. På frågan ”vem litar du mest på när det gäller att fatta rätt beslut i fråga om Irak – FN eller George Bush” – svarade 47 procent FN och 47 procent George Bush. Samtidigt påpekar bedömare att förtroendet för presidenten alltid går upp efter det årliga State of the Union-talet om tillståndet i nationen, ett tal som president Bush ska hålla på tisdagskvällen och där Irak självklart är en av de viktigaste punkterna.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".