Företagen förbereder sig för krig i Irak

I skuggan av den upptrappade Irak-konflikten så skärper de svenska industriföretagen sina säkerhetsrutiner. Saab AB har en särskild krishanteringsgrupp. Benny Krönfeldt, som är säkerhetschef på Saab AB, säger att företaget anlitar externa databastjänster för att hålla sig informerad om världsläget.
Enligt åtta större svenska industriföretag som Ekot pratat med så har nästan samtliga av de tillfrågade en krisplan att följa om konflikten i Irak skulle förvärras - detta trots att ingen har anställda just i Irak. I första hand går en sådan plan ut på att begränsa resorna för de anställda men också att säkra investeringar som finns i närheten av krisområden. Och enligt SEB:s chefekonom, Klas Eklund, så är det främst ett fortsatt stigande oljepris som kan leda till att konsumtionen hemma avtar. Annars säger han att kopplingen mellan ett krig i Irak och minskad konsumtion i Sverige inte är stor. För Elektrolux, som är stort på USA-marknaden, så har åtminstone tidigare konflikter där USA varit inblandade inte påverkat affärsverksamheten på ett negativt sätt. Det säger Jakob Broberg, presschef på Elektrolux.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".