Lissabonmötet avslutades i enighet, men Robert Mugabe gick till attack mot Sverige.

Enighet på Afrikamöte om nya kontakter

På EU-Afrikamötet i Lissabon kritiserade Zimbabwes president Robert Mugabe på söndagen bland annat Sverige därför att statsminister Fredrik Reinfeldt hörde till dem som påtalat bristerna i mänskliga rättigheter i Zimbabwe. Fredrik Reinfeldt tog det i det närmaste som en komplimang.

– Robert Mugabe har i mycket starka ordalag pekat ut vad han kallar ”de fyras gäng” som han anser har fört fram oacceptabla synpunkter på situationen i Zimbabwe. I min utgångspunkt har han just dekorerat hedersvakten till stöd för mänskliga rättigheter och demokrati, Sverige, Nederländerna, Tyskland och Danmark.

Även vid slutet av EU-Afrika-toppmötet hamnar alltså fokus på den person som de flesta européer hade önskat att han aldrig hade kommit hit, Robert Mugabe, Zimbabwes president.

Enades om deklaration
För Fredrik Reinfeldt är det förstås välkommet att på det här sättet bli utnämnd till förkämpe för mänskliga rättigheter, och inför dem som i Sverige kritiserade att han tänkte delta i ett möte där Robert Mugabe fanns med kan han nu säga, se där det jag sa nådde fram till rätt adress.

På söndagen tog Lissabonmötet slut och företrädarna för europeiska unionens medlemmar och de afrikanska länderna enades om en deklaration där de slår fast de vill lämna den traditionella rollfördelningen av givare och mottagare av bistånd mellan Europa och Afrika och som jämlikar samarbeta kring dagens och framtidens problem, migration, handel, säkerhetspolitik och miljö, bland annat.

Vad det i praktiken innebär, kommer förhandlingar under de kommande åren att visa, säger Fredrik Reinfeldt.

Fortsatta diskussioner
– Det viktigaste är att det blir en fortsättning på en form för kontakter mellan dessa två kontinenter. Man får också komma ihåg att det inte finns någon motsvarighet till europeiska unionen som kan fatta beslut och har kompetenser som ligger på en övergripande nivå. Därför blir det inte möjligt att företräda Afrikas nationer i en person eller i ett anförande.

– Den fortsättning som följer leder till en rad grupper som diskuterar handel, klimatfrågor, mänskliga rättigheter, hur ska formerna för demokrati se ut? Hur vi ska arbeta med utvecklingsfrågor. Det är där mycket av arbetet kommer att finnas, säger Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, Lissabon
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".