Finska säpo anklagas för att skydda Stasi-agenter

Finländska säpo anklagas för att ha gett efter för politiska påtryckningar och skydda före detta Stasi-agenter som nu är politiker och tjänstemän på toppnivå. I Finland är den forna östtyska säkerhetstjänsten Stasi ett hett diskussionsämne inför riksdagsvalet senare i vår.
När Östtyskland upphörde att existera fick Finland en lista över Stasis kontakter i landet. Men listan offentliggjordes aldrig utan låstes in efter ett beslut av bland andra dåvarande presidenten Mauno Koivisto. Presidentens rådgivare misstänkt Däremot har Skyddspolisen – Finlands motsvarighet till Säpo – gjort en del utredningar kring namnen på listan. I höstas läckte det ut att en av president Martti Ahtisaaris rådgivare, Alpo Rusi, misstänktes för spioneri för Östtysklands räkning. Skyddspolisen anses förhala saken Men utredningen kring Rusi pågår fortfarande och nu anklagas Skyddspolisen för att förhala hela saken till efter riksdagsvalet i mars. Detta eftersom Stasis lista och ett åtal mot Rusi kan avslöja personer på topposter både i politik och förvaltning som före detta östtyska agenter. Information som skulle kunna vara dynamit i valkampanjen. Anklagelserna avvisas av polisledningen men saken skall ändå utredas av Finlands justitiekansler.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".