Chips ger troligen inte cancer hos människor

Ny studie visar inte mer cancer bland de som äter chips än bland andra. I våras gick Livsmedelsverket ut med ett cancerlarm efter att akrylamid hittats i bland annat chips. Studien tyder på att akrylamid-varningarna varit överdrivna.
Nu visar en intervjustudie på knappt 1 000 cancersjuka och drygt 500 friska personer att det inte går att visa att det skulle innebära någon ökad risk att äta chips och andra livsmedel som innehåller akrylamid. Studien tyder på att oron varit överdriven. – Den tyder på att akrylamid spelar mycket liten roll för cancerpanoramat. Däremot är det inte en studie som frikänner akrylamid, säger Kenneth Nilsson, professor och forskningschef på Cancerfonden. – Det är inte ett slutgiltigt svar på om akrylamid ger cancer därför att studien kommer följas av många andra och epidemologi som metod för att klarlägga ett sådant samband har sina svagheter. Många försökspersoner Ett av problemen är att det behövs väldigt många försökspersoner för att få fram säker statsitik. Det behövs helt enkelt ett stort material för att det ska gå att se någon skillnad mellan de som äter chips och de som inte gör det. I den här studien finns det dessutom inga exakta uppgifter på hur mycket akrylamid försökspersonerna fått i sig, säger Kenneth Nilsson. Varken bland de som fått cancer eller de som är friska. Behövs bättre data – Det är just därför man behöver säkra data på hur mycket man ätit av akrylamid. Det behövs också många personer i en sådan här studie för att kunna upptäcka de små skillnader som eventuellt kan finnas. Kenneth Nilsson tror att även om det kommer större studier i framtiden så kommer det vara svårt att veta exakt hur många cancerfall som eventuellt orsakas av just ämnet akrylamid. Det beror på att det är flera samverkande faktorer som orsakar en cancertumör. Det gör det svårt att skilja ut effekten av ett enda ämne. Kritiserar Livsmedelsverket Kenneth Nilsson riktar försiktig kritik mot Livsmedelsverket som gick ut med sitt cancerlarm efter upptäckten av akrylamid i maten i våras. – Jag tycker att de har en skyldighet att informera om de forskningsfynd som fanns. Däremot kan man vara kritisk mot det sätt på vilket det hela presenterades för världspressen. Slutsatsen att akrylamid orsakar cancer har dragits efter djurförsök. Professor Kenneth Nilsson varnar för att det i flera fall visat sig att cancerrisk hos djur inte nödvändigtvis behöver innebära cancerrisk hos människa.
Ola Henriksson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".