Bättre säkerhet för vägarbetare med nya regler

Säkerhetsreglerna vid vägarbeten ska skärpas. Efter flera svåra olyckor har Vägverket beslutat att bland annat skyltningen ska bli bättre och avstängningarna runt arbetena ska utökas.
– Jag tycker det är väldigt aktuellt att göra något åt det. Vi är utsatta hela tiden för en massa faror och vårdslösa trafikanter, säger Rune Persson är vägarbetare i Jönköping. Är det ofta man märker av det här? – Ja, det är varje dag på större vägar. De tar ingen hänsyn till oss, säger han. Har du själv varit med om något tillbud? – Jag det var för många år sedan på E4:an vid Norrköping då det var en som blev ihjälkörd, säger Rune Persson. Nya regler efter dödsolyckor Efter flera dödsolyckor med både vägarbetare och bilister inblandade så gäller från den 1 februari helt nya säkerhetsföreskrifter på alla statliga vägar. Bland annat ska vägarbetarna få bättre skyddskläder och mer utbildning. Men framförallt får bilisterna räkna med att vägarbetena blir mer skyddade med nedsatt hastighet och avstängningar, mer av skyddande barriärer till exempel. Böter för entreprenörerna Även kraven på de som utför jobben ska höjas med böter om man slarvar med trafiksäkerheten och ett exempel där man kan bli betydligt bättre är skyltningen, säger Tommy Bäckström på Vägverket i Borlänge. – Det har varit brister i utmärkningen. Med det ökade trafiktrycket måste också säkerhetsdelarna följa med med en ökad utmärkning så att det både blir bättre för de som arbetar och för trafikanterna, Tommy Bäckström på Vägverket. Känns det som att de nya reglerna är tillräckliga? – Ja, det måste jag säga att lever vi upp till det här så har vi kommit väldigt långt, säger Tommy Bäckström.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".