EU nära beslut om självständigt Kosovo

Sedan lång tid har FN misslyckats med att skapa enighet kring Kosovos självständighet. På EU:s utrikesministermöte i Bryssel är EU på väg att komma betydligt närmare självständighet för Kosovo.

Sedan lång tid har FN misslyckats med att skapa enighet kring Kosovos självständighet. På EU:s utrikesministermöte i Bryssel är EU på väg att komma betydligt närmare självständighet för Kosovo.

Det började tidigt i morse med att förre forna Jugoslavien-medlaren Carl Bildt uttalde sig om att EU-länderna var nära enighet om Kosovos framtid. Bara Cypern var emot.

Totalt genomslag
Bildts uttalalande fick totalt internationellt genomslag men några timmar senare hade Bildt dämpat sig något.

– Det är klart att Kosovo inte kommer att bli självständigt på samma sätt som Sverige, Danmark, Storbritannien eller Italien. Vi talar om en konstruktion som måste definieras i alla sina detaljer. De blir ju så klart självständiga från Serbien mer än vad de blir självständiga från internationella samfundet, sa Bildt.

Utrikesminister Carl Bildt i det förhandlingsspel som just nu pågår om Kosovos framtid.

Fortsatt militär närvaro
I det som är en förberedelse till självständighet, och som åter ska behandlas på regeringschefernas toppmöte här i Bryssel på fredag, ingår också att det under mycket lång tid framöver krävs militär närvaro och ekonomiskt stöd i Kosovo.

Det som händer på måndagen betyder ändå att EU är på väg att ta över ansvaret för Kosovofrågan från FN, förmodligen med FN:s välsignelse.

I FN har Ryssland i säkerhetsrådet stoppat FN-förslag om Kosovos självständighet. På måndagen varnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för konsekvenserna av förslag om självständighet. Ryssland vill att Kosovo ska tillhöra Serbien.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".